Skip to content Skip to footer

Smart Village Knežica

Investirajte u Smart Village

Smart Village iz Knežice je trenutno u fazi idejnog arhitektonskog rješenja za budući multifunkcionalni kampus koji će biti izgrađen na zemljištu u centru Knežice, dobijenom kroz ugovor sa Opštinom Kozarska Dubica. 

U dizajniranju našeg kampusa slijedimo principe NEB-a: ljepota, održivost i zajedništvo. Koristimo ekološki prihvatljive materijale i energetski efikasne tehnologije poput solarne i geotermalne energije. Istovremeno, čuvamo tradicionalne i kulturne elemente kako bismo očuvali lokalnu baštinu.

• Pametna poljoprivredna rješenja: Dizajniranje uređaja s omogućenim IoT-om koji prate uslove životne sredine kao što su temperatura okoline, vlažnost, padavine, pH i EC, koji se koriste za automatizaciju navodnjavanja ili drugih proizvodnih procesa i optimiziraju korištenje resursa.
• Prikupljanje podataka u realnom vremenu: Razvoj ugrađenih sistema koji prikupljaju i prenose podatke sa terena ili drugih objekata, omogućavajući poljoprivrednicima da donose odluke zasnovane na informacijama u realnom vremenu.
• Automatsko upravljanje štetočinama: Kreiranje pametnih zamki i drugih sistema za praćenje koji koriste AI i IoT otkrivaju štetočine i automatski upozoravaju farmere, smanjujući potrebu za hemijskim tretmanima.

Ako želite da investirate u naš projekat istraživačkog kampusa ili ga sufinansirate, pozivamo vas da nam se javite. Biće nam zadovoljstvo da vam predstavimo cjelokupan poslovni model, plan razvoja i idejno arhitektonsko rješenje kampusa. Vaša podrška je ključna za realizaciju ovog inovativnog projekta koji ima potencijal da transformiše ruralni razvoj kroz digitalne tehnologije i održive prakse.

Kampus će biti inovativna infrastruktura koja će povezivati učesnike iz oblasti poljoprivrede, digitalnih tehnologija, obrazovanja i istraživanja, stvarajući prostor za podršku razvoju novih ideja i projekata.

Smart Village Kampus

Multifunkcionalni prostor i usluge

Planirani prostor biće fleksibilno dizajniran kako bi se prilagodio različitim događajima – od konferencija i seminara do radionica i obrazovnih programa.

Ključne usluge koje će kampus pružati uključuju:



1. Učenje ekosistema – Mjesečni seminari i radionice u saradnji s regionalnim i međunarodnim partnerima na teme poput novih tehnologija u poljoprivredi, organske proizvodnje, digitalnih farmi, evropskih programa podrške i primjera dobre prakse.



2.Vještine i obrazovanje – Razvoj obrazovnih programa koji obuhvataju obuke o upravljanju projektima, ljetne i zimske škole programiranja i preduzetništva za mlade, interdisciplinarne projekte za studente inženjerstva i poljoprivrede, mentorstvo za nastavnike i profesore te programe tržišne inteligencije.

Smart Village Kampus

Prostor za inovacije u poljoprivredi i digitalnim tehnologijama

Planirani „Maker Space“ u Smart Village kampusu biće središte za učenje, razvoj i testiranje savremenih tehnologija u poljoprivredi. Ovdje će poljoprivrednici, inovatori i stručnjaci zajednički raditi na implementaciji i unapređenju postojećih tehnologija, kao i na razvoju novih rješenja kroz usluge Digitalnog inovacionog haba (DIH).

Fokus će biti na oblastima kao što su mašinsko učenje, kompjuterski vid, „Internet stvari“ (Internet of Things – IoT) i precizna poljoprivreda.

Kroz praktične radionice i projekte, korisnici će imati priliku da stvaraju, uče kako da koriste, prilagođavaju i razvijaju tehnologije poput dronova, senzora i softverskih alata.



Multimedijalni studio nudi raznovrsne usluge, uključujući tržišne analize i procjene koje pružaju podršku donosiocima odluka kroz detaljne uvide u tržište, kao i kreiranje edukativnih sadržaja poput podkasta i video-materijala o inovacijama i razvoju. Takođe, studio se bavi dizajnom i promocijom proizvoda, razvijajući vizuelne i marketinške materijale koji omogućavaju efikasnu promociju proizvoda i usluga. Uz to, studio doprinosi promociji ekosistema, ističući njegove aktivnosti i uspjehe s ciljem privlačenja investitora i partnera.

Smart Village Kampus

Coworking, Coliving, Lab

Coworking prostor biće otvoren za predstavnike ekosistema, omogućavajući im korišćenje resursa Maker Space-a i digitalnih farmi za razvoj i testiranje svojih inovacija.

Cilj je povezati različite učesnike u sektoru poljoprivrede i tehnologije, podstičući saradnju, razmjenu ideja i razvoj novih rješenja.



Planiran je Co-Living prostor za smještaj istraživača, studenata, učesnika radionica i timova koji rade na razvoju i validaciji proizvoda unutar Smart Village ekosistema.


Tokom boravka, korisnici će imati priliku da uživaju u lokalnim proizvodima, podržavajući time lokalne proizvođače i FOOD HUB.


Smart Village Kampus

Food Hub

FOOD HUB funkcioniše kao platforma za razvoj poslovnih modela i testiranje novih tehnologija u poljoprivredi. Fokusiraćemo se na:

- Razvoj proizvoda i testiranje inovacija u saradnji s lokalnim poljoprivrednicima.

- Inicijative za društveno/socijalno preduzetništvo, kroz koje mali proizvođači mogu razvijati zajedničke projekte i podizati svoje poslovanje na viši nivo.


Jedna od ključnih komponenti FOOD HUB-a su pasivni staklenici, koji koriste prirodne resurse za regulaciju temperature, omogućavajući energetski efikasnu proizvodnju tokom cijele godine. Kroz upotrebu ovih staklenika, omogućavamo efikasniju kontrolu klime bez dodatnih energetskih troškova, čime doprinosimo smanjenju operativnih troškova i unapređenju održivosti.
Ovi staklenici će biti opremljeni savremenim tehnologijama, uključujući senzore za nadzor usjeva, što omogućava precizno upravljanje proizvodnjom i resursima.

Prijavi se na email listu
mojeselo.tech!