Skip to content Skip to footer
Ekperimentalna polja

Razvojni i istraživački centar

Digitalna farma Smart Village nalazi se u Knežici, na zemljištu koje je zadruga dobila od Opštine Kozarska Dubica.

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Opština Kozarska Dubica i Zadruga Smart Village trenutno rade na stvaranju uslova za transformaciju zapuštenog zemljišta u ogledna polja i kampus. Smještena je u centru sela i predstavlja ogledno dobro koje je direktno povezano sa budućim kampusom Smart Village, čime stvara jedinstvenu cjelinu za istraživanje, razvoj i edukaciju. Ova farma ima ključnu ulogu u testiranju i uključivanju savremenih poljoprivrednih tehnologija, kao i u pružanju obrazovnih programa za lokalnu zajednicu.

Precizna poljoprivreda

Farma će služiti kao centar za testiranje novih rješenja u preciznoj poljoprivredi, omogućavajući istraživačima, studentima i poljoprivrednicima da unaprijede svoje proizvodne procese i postignu bolje rezultate.

Regenerativna poljoprivreda i očuvanje zemljišta

Jedan od glavnih ciljeva Digitalne farme jeste regeneracija i očuvanje zemljišta kroz ekološki odgovorne prakse.

Vrt za
djecu i roditelje!

Digitalna farma u Knežici uključuje i eksperimentalni vrt za djecu, osmišljen da pruži najmlađima priliku da se povežu sa prirodom i poljoprivredom kroz interaktivne aktivnosti.

Djeca će imati priliku da sade i njeguju biljke na malim parcelama i povišenim gredicama.

Djeca će imati priliku da postavljaju i ekperimentišu sa senzorima i zabavnim edukativnim tehnologijama.

Naša misija: Prema regenerativnom društvu

Kroz saradnju sa lokalnim poljoprivrednicima, Digitalna farma Smart Village promoviše održive prakse i povećava ekološku svijest u regionu. Djeluje kao centar za testiranje i implementaciju rješenja koja će doprinijeti ekonomskoj održivosti lokalnih proizvođača, povezujući tradicionalnu poljoprivredu sa savremenim tehnologijama. Na ovaj način, Smart Village u Knežici pomaže poljoprivrednicima da postanu konkurentniji na tržištu i da se prilagode izazovima savremene poljoprivrede.

Podrška lokalnoj zajednici i poljoprivrednicima

Digitalna farma funkcioniše i kao obrazovni centar, namijenjen svim uzrastima. Planirani su seminari, radionice i praktične vježbe, koje će polaznicima omogućiti da steknu znanja o modernim poljoprivrednim praksama i tehnologijama. Ovo će pružiti dragocjeno iskustvo za studente, učenike i poljoprivrednike, pomažući im da unaprijede svoje vještine i primijene inovativne metode u poljoprivredi.

Prijavi se na email listu
mojeselo.tech!